Locatie: Roosendaal
Opdrachtgever: Provincie Noord-Brabant
Architect: Bedaux de Brouwer Architecten en wUrck Architectuur Stedenbouw Landschap en Erfgoed.nu

Mariadal in Roosendaal

Nieuwe toekomst voor Mariadal Roosendaal

2023


Theo Klijn

Theo Klijn

Directeur Vastgoed en Ontwikkeling

Neem contact op

BVR Groep heeft de tender gewonnen voor de herontwikkeling van kloostercomplex Mariadal gelegen aan de Vincentiusstraat 3-7 in Roosendaal. Mariadal is onderdeel van gebiedsontwikkeling Groot Mariadal in het centrum van Roosendaal.

Het in 1934 door de architecten Joseph Cuypers en Franciscus Sturm ontworpen kloostercomplex is tot 2013 bewoond geweest door de Congregatie van de Zusters Franciscanessen van Mariadal. De Congregatie werd in 1832 opgericht door Maria Raaymakers uit Sint Oedenrode. In zeer korte tijd werden kloosters, scholen en internaten opgericht. Daarnaast zijn de zusters werkzaam geweest in het pastoraat, de zieken- en bejaardenzorg en in wijkverpleging. De congregatie heeft tot 2013 gebruik gemaakt van het klooster. 

De herontwikkeling omvat de duurzame transitie van het Rijksmonumentale kloostercomplex met tuin. In de kloostertuin worden nieuwe eengezinswoningen gerealiseerd aan de zijde van Vincentiusstraat en aan de zijde van het Huis van Roosendaal.

In het kloostercomplex worden ca. 20 appartementen / maisonnettes gerealiseerd in het koopsegment met uitzicht op de kloostertuin en ca. 25 studio’s in het huursegment. In de kapel en sacristie komt een invulling voor culturele activiteiten en een restaurant met buitenterras in de kloostertuin. De woningen worden met behoud van de monumentale waarden volledig geïsoleerd en voorzien van o.a. een duurzame gasloze installatie. De 2 kamer studio’s met een woonoppervlakte van ca. 50m² hebben eigen sanitaire voorzieningen en een keukenblok.

De nieuwbouw ontwikkeling aan de zijde van de Vincentiusstraat omvat de realisatie van ca. 20 grondgebonden eengezinswoningen in 2 blokken en een afsluitbaar parkeerterrein. De duurzame woningen hebben een volwaardig woonprogramma met een eigen achtertuin met fietsberging. Het afgesloten parkeerterrein is vanuit de Vincentiusstraat toegankelijk en bestemd voor de bewoners van de woningen en de bewoners van het klooster. De bezoekers parkeren op het parkeerterrein nabij de eengezinswoningen naast het stadskantoor. 

De nieuwbouw ontwikkeling naast het Huis van Roosendaal omvat de realisatie van ca. 30 eengezinswoningen in 2 blokken met een voortuin en daktuin op de 1e verdieping. De duurzame woningen hebben een volwaardig woonprogramma met een inpandige fietsberging op de begane grond. In het binnengebied worden parkeerplaatsen gerealiseerd voor de bewoners van de woningen en bezoekers van geheel Mariadal. 

De bestaande rectoraatwoning aan de Vincentiusstraat 3, onderdeel van het kloostercomplex, wordt separaat als een op zich staande woning in verkoop gebracht. De woning is wel onderdeel van de op te richten Vereniging van Eigenaars.

De kloostertuin welke deels monumentaal is wordt volledig ingericht en is semi openbaar toegankelijk. In de tuin staan monumentale kapellen, de Lourdesgrot en diverse beelden die alle behouden blijven en ingepast worden in het tuinontwerp. De tuin is een oase van rust midden in het centrum van Roosendaal en voorzien van wandelpaden en een vijverpartij.

De herontwikkeling bevindt zich in de ontwikkelingsfase. De verwachting is dat medio 2024 de verkoop zal worden gestart. Dan zou de realisatie eind 2024 / begin 2025 kunnen aanvangen.

Werkmaatschappijen

Tonny Vromans en Peter Suijkerbuijk over BVR Groep

"Wij zijn een no-nonsense familiebedrijf"

"Wat maakt BVR Groep zo bijzonder? Als familiebedrijf zijn we breed georiƫnteerd met projectontwikkeling en werkmaatschappijen die zich richten op diverse doelgroepen. We onderscheiden ons door onze innovatiekracht, duurzaamheid en transparantie. Ervaar het zelf!" - Tonny Vromans, Directeur.

Hoe kan ik je helpen?

Volg ons op social media