Locatie: Kadeplein 4 Roosendaal
Opdrachtgever: BVR VastgoedOntwikkeling B.V.
Architect: Space & Matter

Kademeester in Kadeplein 4 Roosendaal

Aangepast aan de omgeving van de stadoevers en het bijhorende ecosysteem

2022


Sep van Ekeren

Sep van Ekeren

Bedrijfsleider BVR Bouw

Neem contact op

BVR Bouw heeft de herontwikkeling van het voormalige Essentgebouw in Roosendaal gerealiseerd. Het karakteristieke gebouw aan het Kadeplein 4, waar tot een aantal jaar geleden de gelijknamige energieleverancier gevestigd was, is herontwikkeld tot een appartementencomplex met 32 woningen. Het karakteristieke kantoorgebouw kreeg de toepasselijke projectnaam ‘Kademeester’.

Woningbouw
Het huidige gebouw is verbouwd naar 13 woningen en appartementen. Achter het gebouw is de nieuwbouw van 19 appartementen gerealiseerd. De gebouwen zijn in carré gebouwd met een gezamenlijke binnentuin. Daarnaast hebben alle woningen een eigen terras en worden aangesloten op het warmtenet van DER. Het ontwerp is van Space & Matter Architecten.

Historie behouden
Het gebouw is van de bekende Roosendaalse architect Jacques Hurks en gebouwd tussen 1956 en 1959. Jacques Hurks (1890-1977) woonde zijn halve leven in Roosendaal. Zijn oeuvre beslaat alleen al in Roosendaal meer dan honderd werken. Het gebouw wordt hergebruikt met respect voor de architectuur en met behoud van identiteit. Een gebouw voor stedelijk georiënteerde bewoners.

Stadsoevers
‘Stadsoevers’ is een herontwikkeling van het oude westelijk gelegen industrieterrein van Roosendaal. Het Essent-gebouw ingesloten door de straat Turfberg, het Kadeplein en de stroom Molenbeek vormt een nieuwe schakel aan het zogenaamde ‘rondje Roosendaal’ en herkenningspunt tussen het historische centrum en de nieuwe ontwikkellocaties. Het Essent-gebouw staat op de ‘knoop’ waar alle hoofdelementen van het ontwikkelplan Stadsoevers bij elkaar komen. De verbinding met de Kade, de relatie met het historische centrum (de oude markt) en de Molenbeek, met in het verlengde de ecologische verbindingszone. De U-vorm van het bestaande gebouw wordt ‘afgemaakt’ met nieuwe bebouwing. In het binnenhof wordt een collectieve tuin gerealiseerd die voor iedereen toegankelijk is. Door aan twee zijden doorgangen te maken wordt de ecologische zone van de Molenbeek betrokken in de binnentuin van het gebouw en ontstaat er een route van Molenbeek, door het besloten binnenhof naar de Turfberg.

Vraag

Herontwikkel het voormalige Essentgebouw in Roosendaal tot een appartementencomplex met 32 woningen waarbij respect voor de architectuur en de identiteit van het gebouw behouden wordt.

Resultaat

BVR Groep heeft het voormalige Essentgebouw in Roosendaal omgetoverd tot de Kademeester, een complex met in totaal 32 appartementen. De woningen zijn goed geïsoleerd, voorzien van energiezuinige installaties en er zijn zonnepanelen op het dak geplaatst. Het gebouw is aangesloten op het slimme waterbeheersysteem van de Kademeester, waardoor het regenwater en oppervlaktewater op een duurzame manier wordt afgevoerd.

Concept

Het concept van de Kademeester is om duurzame en moderne woningen te creëren die passen binnen het Kademeester-project en bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de stadoevers van Roosendaal. Het complex is ontworpen met oog voor duurzaamheid en energie-efficiëntie. De Kademeester is meer dan alleen een wooncomplex. Het is een sociale gemeenschap die zich richt op duurzaam leven en gezondheid. 

Werkmaatschappijen

Tonny Vromans en Peter Suijkerbuijk over BVR Groep

"Wij zijn een no-nonsense familiebedrijf"

"Wat maakt BVR Groep zo bijzonder? Als familiebedrijf zijn we breed georiënteerd met projectontwikkeling en werkmaatschappijen die zich richten op diverse doelgroepen. We onderscheiden ons door onze innovatiekracht, duurzaamheid en transparantie. Ervaar het zelf!" - Tonny Vromans, Directeur.

Hoe kan ik je helpen?

Volg ons op social media