BVR Blauwdruk

Juni 2024

BVR Blauwdruk


Rob Scherrenberg

Rob Scherrenberg

Directeur Bouwbedrijven

Neem contact op

Bij de uitgave van dit magazine staan we graag stil bij het hoofdlijnenakkoord en de gevolgen ervan voor onze bouwgroep en bedrijfstak. Positief is dat diverse maatregelen op stapel staan om versneld nieuwe woningen te bouwen. Enkele aandachtspunten die voor onrust kunnen zorgen, zijn er ook. Een voorlopige balans...

Impuls woningbouw

De voornemens die er zijn, duiden op een grote impuls in woningbouw, infrastructuur, bereikbaarheid en energietransitie. Ten aanzien van de woningbouw is er de intentie om als overheid met pensioenfondsen, corporaties en sociale partners afdwingbare afspraken te maken om de bouw van nieuwe woningen structureel te verhogen naar 100.000 per jaar. Het versnellen van procedures door beroeps- mogelijkheden te beperken en eerdere struikelblokken zo veel mogelijk weg te nemen, moet hier aan bijdragen. Ook het aanwijzen van woningbouwlocaties, zowel binnenstedelijk als buitenstedelijk, en als aanvulling daarop het zorgen voor nieuwe gebieden voor grootschalige woningbouw, zijn bedoeld het woningtekort flink aan te pakken.

Duurzaamheid

Uiteraard is er veel aandacht voor zaken als duurzaamheid, milieu, etc. Zo is de verwachting dat het nieuwe stikstofbeleid positief kan uitvallen, gegrond. Wel is het belangrijk op de problemen rondom netcongestie te anticiperen en naar alternatieven en oplossingen te blijven zoeken.

Aandachtspunt is de Wet Betaalbare Huur, waarover de 1e kamer op zeer korte termijn beslist. De gevolgen hiervan zijn immers van grote invloed op de huursector en daarmee ook op de bouwers van huurwoningen.

Een positief gegeven - tot slot - betreffen de regionale versnellingstafels waar wij met gemeenten, corporaties en ontwikkelaars werken aan het oplossen van knelpunten en het versnellen van de woningbouwproductie.

Moge deze uitgave van ons magazine een goed beeld geven van onze activiteiten, bezigheden en interesses. Veel leesplezier met deze Blauwdruk!

Hoe kan ik je helpen?

Volg ons op social media